Chcąc przyśpieszyć nadejście wiosny dzieci z grupy II postanowiły 18 marca założyć w sali zielony ogródek. Zgromadziły potrzebne rzeczy: doniczki, słoiki, gazę, watę, konewkę, ziemię, nasionka. Przed przystąpieniem do pracy poznały warunki potrzebne roślinom do wzrostu. Następnie wysiewały do doniczek nasiona: rzeżuchy, bazylii, owsa, pszenicy. Sadziły pietruszkę, cebulkę na szczypiorek oraz ziemniaki, bób, fasolę. Ponadto poczyniły pierwsze kroki w uprawie kiełków rzodkiewki w słoiku. Założone hodowle wzbogaciły kącik przyrody, który stał się miejscem do obserwacji kolejnych etapów wzrostu roślin. Kiedy wyrosną będą źródłem witamin na kanapkach i do zup. Celem tego działania było zapoznanie dzieci z potrzebami i wymaganiami roślin, kształtowanie nawyków dbania o rośliny oraz ukazanie dzieciom prostych prac gospodarczych.