W dniu 06 października 2017r. Starszaki zaczęły dzień pod hasłem „Spiżarnia sześciolatków”. Rozpoczęły się pełne emocji przygotowania do wykonania przetworów. Dzieci w małych grupach segregowały owoce, przygotowały słoiki. Wspólnie ustaliły jakie przetwory będą robić ze zgromadzonych owoców: kompot śliwkowy, śliwki w syropie, kompot wieloowocowy. Po zapoznaniu dzieci z poszczególnymi etapami powstawania przetworów, żwawo przystąpiły do pracy. Końcowym etapem było wyjście do kuchni i pasteryzacja zapasów. Dzięki zastosowaniu metody samodzielnego dochodzenia do wiedzy oraz metod praktycznych dzieci poczuły się gospodarzami swojej grupy, wykazały się zaangażowaniem i odpowiedzialnością, współdziałały podczas zadań. Ponadto wzbogaciły swoją wiedzę i doświadczenia. Wyciągnęły wnioski, iż witaminy są niezbędne dla zdrowia. Nasze przetwory będziemy degustować w zimie. Podsumowaniem była wspólna zabawa z wykorzystaniem rymowanki:
„Kto nie zjada owoców i soków nie pije,
ten łapie różne choroby i smutno mu się żyje”.
Realizacja Rocznego Planu Pracy Przedszkola
„Odkrywamy świat przyrody“