Dzieci z grupy IV doskonale wiedzą, dlaczego często należy jeść warzywa. Rozumieją też znaczenie wartości warzyw dla zdrowia. Aby jeszcze bardziej zachęcić je do spożywania warzyw panie na zajęciach 7 października 2014r. zaproponowały wspólne wykonanie sałatki jarzynowej z pomidorów, ogórków, kukurydzy i papryki konserwowej z dodatkiem jajek i serka feta.
Przed przystąpieniem do pracy dzieci, jak zawsze omówiły podstawowe zasady bezpiecznego posługiwania się nożem oraz zasady związane z zachowaniem higieny – dokładne mycie rąk, zachowaniu ładu i porządku podczas pracy. Sześciolatki sprawnie radziły sobie z krojeniem produktów na kawałki. Chętnie też doprawiały sałatkę solą, pieprzem oraz mieszały ze śmietaną i majonezem. Po zakończeniu pracy nastąpiła degustacja. Taka zdrowa, kolorowa i samodzielnie wykonana sałatka skusiła do spróbowania nawet grupowych niejadków.