„Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec, to ci było szatkowanie!”
Strofy znanej od lat przedszkolnej piosenki stały się inspiracją do kultywowania tradycji, jaką jest z pewnością kiszenie kapusty.
11 października 2017r. dzieci z II grupy, wraz z wychowawczynią „przygotowywały się do zimy”. W czasie zajęć pani Agnieszka zapoznała dzieci z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest kiszona kapusta.
W pierwszej części zajęć dzieci miały okazję poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę. W drugiej części, Maluchy zapoznały się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj.: kminek, sól). Następnie w fartuszkach przygotowani do działań, przedszkolaki w mig zabrały się do pracy. Poszatkowały kapustę i utarły marchew. Wszystkie składniki wymieszały z przyprawami i przełożyły do specjalnie przygotowanego glinianego naczynia. Należy wspomnieć, że dzieciaki nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu tak, aż kapusta puściła sok. Z kolei naczynie z kapustą zostało umieszone w kąciku przyrody, gdzie dzieci będą mogły obserwować proces fermentacji.
Realizacja Rocznego Planu Pracy
Przedszkola „Odkrywamy świat przyrody”