Przygotowujemy zapasy na zimę

„Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec, to ci było szatkowanie!”

Strofy znanej od lat przedszkolnej piosenki stały się inspiracją do kultywowania tradycji, jaką jest z pewnością kiszenie kapusty.
11 października 2017r. dzieci z II grupy, wraz z wychowawczynią „przygotowywały się do zimy”.  W czasie zajęć pani Agnieszka zapoznała dzieci z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest kiszona kapusta.
W pierwszej części zajęć dzieci miały okazję poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę. W drugiej części, Maluchy zapoznały się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj.: kminek, sól). Następnie w fartuszkach przygotowani do działań, przedszkolaki w mig zabrały się do pracy. Poszatkowały kapustę i utarły marchew. Wszystkie składniki wymieszały z przyprawami i przełożyły do specjalnie przygotowanego glinianego naczynia. Należy wspomnieć, że dzieciaki nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu tak, aż kapusta puściła sok. Z kolei naczynie z kapustą zostało umieszone w kąciku przyrody, gdzie dzieci będą mogły obserwować proces fermentacji.

Realizacja Rocznego Planu Pracy
Przedszkola
„Odkrywamy świat przyrody”

Kiszenie kapusty (1) Kiszenie kapusty (2) Kiszenie kapusty (3)

Kiszenie kapusty (4) Kiszenie kapusty (5) Kiszenie kapusty (6)

Kiszenie kapusty (7) Kiszenie kapusty (8) Kiszenie kapusty (9)