Z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Żywności, 14 października zorganizowano, już po raz dziesiąty Biesiadę Zdrowej Żywności pod hasłem „Jemy zdrowo bezcukrowo”. Tym razem celem biesiady było zachęcenie przedszkolaków do spożywania zdrowych zamienników cukru, a także uświadomienie dzieciom konieczności ograniczenia cukru i słodyczy w diecie oraz to, że jedzenie słodyczy prowadzi do otyłości i wywołuje wiele chorób. Uatrakcyjnieniem uroczystości był film edukacyjny pt. „Bajka o cukrze” oraz pokaz „Ile cukru znajduje się w popularnych przekąskach i napojach dla dzieci”. Przedstawiono dzieciom również zdrowe zamienniki cukru jak: banany, miód, ksylitol, erytrytor, cukier kokosowy czy syrop klonowy, które były podstawą do przygotowania zdrowych słodyczy i przekąsek podczas biesiady. Starszaki pracowały w czterech zespołach. Przygotowały: lemoniadę z miodem, koktajl truskawkowo – bananowy, ciasteczka owsiane z bananem, muffinki serowo- czekoladowe słodzone ksylitolem, mus z gorzkiej czekolady z owocami. Podczas degustacji, wszystkie przedszkolaki pałaszowały przekąski z wielkim apetytem, ale przede wszystkim cieszy nas to, że dowiedziały się, co może być zdrowszą alternatywą dla słodyczy.