W ramach zbliżającego się Światowego Dnia Żywności, 14 października zorganizowano X Biesiadę Zdrowej Żywności pod hasłem „Jemy zdrowo bezcukrowo” . Wstępem do biesiady było uświadomienie dzieciom konieczności ograniczenia cukru i słodyczy w diecie oraz to, że jedzenie słodyczy prowadzi do otyłości i wywołuje wiele chorób. Problem ten zaprezentowano w filmie edukacyjnym pt. „Bajka o cukrze”, a także w prezentacji, w której odmierzano łyżeczki cukru znajdujące się w popularnych, lubianych przez dzieci słodyczach i napojach. Przedstawiono dzieciom również zdrowe zamienniki cukru jak: banany, miód, ksylitol, erytrytor, cukier kokosowy czy syrop klonowy, które były podstawą do przygotowania zdrowych słodyczy i przekąsek.
Dzieci podzielono na trzy zespoły. Pierwszy przygotowywał smoothie owocowo – warzywne, drugi muffinki serowo – kakaowe, a trzeci deser „Trzy kolory zdrowia”. Przedszkolaki z wielkim zapałem kroiły, mieszały, miksowały, aby skosztować i zrozumieć, że słodkości bez szkodliwego cukru też smakują wybornie i nie psują nam zdrowia.