Zajęcia praktyczno – gospodarcze w grupie II. Wykonanie „Owocowego jeżyka” i koktajlu owocowego.

W naszym przedszkolu preferujemy zdrowy styl odżywiania, mówimy dzieciom, co jest zdrowe i jak trzeba się odżywiać, żeby być zdrowym.
W ramach zajęć dydaktycznych czterolatki wykonały z melona „owocowego jeżyka” oraz koktajl. Każde dziecko przyniosło swoje ulubione owoce i kroiło je w kostkę. Była to świetna okazja do powtórzenia nazw owoców krajowych i egzotycznych, poznania ich zapachów i smaku. Zajęcia te bardzo się dzieciom podobały, a „owocowe jeżyki” i koktajl wyszły wyśmienicie, tym bardziej, że dzieci przygotowały je samodzielnie.
Zajęcia te miały na celu poznanie owoców i zachęcenie do zdrowego odżywiania poprzez wspólne wykonanie zdrowych potraw. Rozwijanie czynności samoobsługowych w trakcie nabywania umiejętności posługiwania się nożem. Zrozumienie i przestrzeganie zasad bezpieczeństwa podczas posługiwania się urządzeniami elektrycznymi AGD (mikser).

Owocowe jeżyki i koktail (1)  Owocowe jeżyki i koktail (2)  Owocowe jeżyki i koktail (3)

Owocowe jeżyki i koktail (4) Owocowe jeżyki i koktail (5) Owocowe jeżyki i koktail (6)

Owocowe jeżyki i koktail (7)  Owocowe jeżyki i koktail (8)  Owocowe jeżyki i koktail (9)