Robimy zapasy na zimowe długie czasy

30 września 2014r. sześciolatki postanowiły zrobić zapasy na zimę. Obierały jabłka, kroiły je na ćwiartki, usuwały gniazda nasienne. Następnie układały je w słoikach i zalewały wodą z cukrem. Kolejny etap to pasteryzacja. Starszaki ostrożnie układały słoiki w garnku,
a panie kucharki pasteryzowały kompoty w przedszkolnej kuchni. Dla dzieci to była ciężka praca, ale wszyscy pracowali z ochotą i wytrwale. Po trzech dniach dzieciaki postanowiły otworzyć słoik z kompotem, aby go spróbować. Wszyscy z apetytem wypili kompot i zjedli wszystkie owoce.
Pozostałe zapasy poczekają na skonsumowanie podczas zimy.    

Wykonanie kompotu (1)  Wykonanie kompotu (2)  Wykonanie kompotu (3)

Wykonanie kompotu (4)  Wykonanie kompotu (5)  Wykonanie kompotu (6)